Xerrada sobre la història de la dansa

XERRADA D’IBIS ALBIZU: LA HISTÒRIA DE LA DANSA A RITME DE TROCKS

Des del divendres dia 24 de març els alumnes de Batxillerat d’Història i Fonaments de l’Art de l’Institut d’Amer ja coneixen els ‘trocks’ o els Ballets Trockadero de Montecarlo, una companyia de ballet formada íntegrament per homes que porten a escena els grans ballets de la història de la dansa. Vestits amb tutús i sabates de punta, i dotats d’un gran domini tècnic i molt sentit de l’humor, els trocks ens han ajudat a entendre algunes idees fonamentals de la història de la dansa i a desmuntar alguns dels mites o prejudicis a l’entorn del ballet.

 

Els trocks han estat el punt de partida que Ibis Albizu ha utilitzat per a fer-nos reflexionar sobre el ballet, l’únic estil de dansa que s’ha escampat per tot el món mantenint les mateixes regles i mètodes. Hem vist com el ballet té un origen aristocràtic i que en els seus inicis, sobretot en el regnat de Lluís XIV, hi havia una gran relació entre política i dansa, com ho demostra el fet que el rei aprenia dansa per dominar el seu cos abans de dominar el cos de l’estat. Hem comprès que el ballet és un art molt matemàtic, on es geometritza l’espai i el cos.

L’Ibis ens ha explicat diferents èpoques de la història del Ballet, com el Barroc o el Romanticisme o l’època dels grans repertoris dels ballets russos. Tambtes que ella ens ha formulat: Lealletguntes que ella ens ha ernar el seu cosé hem pogut reflexionar sobre algunes preguntes que ella ens ha formulat que responen a prejudicis sobre el ballet i hem pogut veure d’on provenien.

Hem vist fragments d’obres dels Trockadero i les seves corresponents versions interpretades per grans ballarines de la història del ballet, com ‘El llac dels signes’, ‘El gran pas a quatre’, ‘La mort del signe’ o ‘Paquita’, així com fragments de les pel·lícules ‘La passió del rei’ o ‘Billy Eliot’.

 

La sessió també s’ha amenitzat amb algun pas de dansa que l’Ibis ens ha fet i un gir, amb el qual ens ha obsequiat la nostra professora de filosofia, l’Eva. Els alumnes de Dibuix artístic de 2n de batxillerat han aprofitat per exposar els seus dibuixos a gran tamany sobre escenes de ballarins.

L’Ibis Albizu va realitzar estudis de dansa clàssica a Bilbao i també va estudiar filosofia a la Universitat. És Doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid on ha donat classes. Ha pogut venir a l’institut perquè ha realitzat una estada de 15 dies a la Residència Faber d’Olot, un espai on conviuen durant uns dies artistes, científics, investigadors, escriptors i d’altres pensadors per a concentrar-se a desenvolupar els seus treballs.

Gràcies Ibis per fer-nos filosofar tres hores sobre la dansa.

 

 

Anuncis